четвер, 4 жовтня 2018 р.

До 100-річчя від дня народження В.Сухомлинського

                              Посіяні зерна мудрості     
                           
Споконвіку славна у дерзанні
Золота учительська душа.
Та найбільше нині у пошані
Світлий геній з школи Павлиша.
Сміло вирушаючи в дорогу,
Поклоніться, люди, педагогу, -
Він же серце дітям віддає.
                                                                                                       Г. Гораш
                                                                                                                                                                                                             
    В історії вітчизняної  і світової педагогіки В.Сухомлинський  цілком заслужено займає  визначне місце як видатний педагог, гуманіст, мислитель та дитячий письменник. Його твори  особливо близькі  нашому сучаснику своїм зв`язком  з глибокою народною традицією, з долею народу, якому він присвятив усі духовні поривання, помисли і творчі  пошуки.
  Усе своє життя Василь Олександрович присвятив дітям, всю любов віддавав улюбленій справі.
   Він автор 50 книг, написав понад 1500 дитячих творів, 600 наукових статей.  Праці Сухомлинського видано 53 мовами світу. Найвідоміша його книга – «Серце віддаю дітям». В Китаї студенти педагогічних вузів здають  залік за цією  книгою .
 На жаль, твори Василя   Сухомлинського для дітей побачили світ тільки після його смерті. Перша книга «Чиста криниця» вийшла  в 1993 році, друга «Вічна тополя » -  в 2003році.
Оповідання Сухомлинського  мають повчальний характер. В них розповідається про різні випадки й пригоди із життя дітей, про їхнє ставлення до батьків та рідних, до своїх обов'язків, до праці, про чуйне серце і черствість душі.
  Учні  5 та 8 класів  зустрілися в бібліотеці на літературній годині  «Посіяні зерна мудрості». Ознайомилися з біографією  та творами                                                        В. Сухомлинського: «Скажи людині, здрастуйте!», «Зрада», «Роби не те, що хочеться, а те, що треба», «Сором»,  «Шестеро чоловіків і одна істота»,  «Хлопці розважаються »




     На прикладі власного життя В.О. Сухомлинський вчить нас,як дорослих, так і дітей переживати почуття радості чи суму, співчуття чи гордості, ласки чи ненависті, вчить своїми творами, як жити на світі, як бути справжньою людиною, як творити й робити добро.
                                                  

Немає коментарів:

Дописати коментар