пʼятниця, 12 січня 2018 р.

Книги-ювіляри 2018 року

У число книг-ювілярів 2018 року входить збірка новел «Декамерон» письменника епохи італійського ренесансу Джованні Боккаччо. З дня її виходу в світ пройшло 665 років. Більшість повістей цієї книги розповідають про любов у різних її проявах – від темної тваринної пристрасті до величного і світлого почуття.
v  Сатиричному роману«Гаргантюа і Пантагрюель», написаному на рубежі Пізнього Середньовіччя і Нового часу Франсуа Рабле виповнюється 485 років. Складається з п’яти книг.Твір у гротескній формі , роповідає про людські пороки: черевоугодництво, корисливість, брехню, жадібність, перелюбство. Автор не залишає поза своєю увагою ні державу, ні церковнослужителів.
v  П’єсі Вільяма Шекспіра «Приборкання норовливої» виповниться в 2018 році 425 років. Дату її написання встановлено дослідниками приблизно, а рік, в якому шедевр легендарного драматурга вперше побачила публіка, історикам невідомий.
v  Перша частина драми «Фауст», що належить перу В. В. Гете, була написана 210 років тому. Головна праця великого драматурга вважається вершиною німецької поезії і являє собою один з варіантів художнього опису популярної в часи автора легенди про доктора Фауста.

v  Поемі «Паломництво Чайльд Гарольда» Джорджа Байрона виповниться 200 років. Поетичний твір напитано розчаруванням, яке переповнює молоду людину від насиченоюго і гучного життя, що являє собою гонитву за задоволеннями.
v  Історичний роман про епоху Людовика XI «Квентін Дорвард» відзначить свій 195 рік виходу в світ. Його автор Вальтер Скотт в якості основного джерела для свого твору використав щоденникові записи молодого дворянина Філіпа де Коммина.
v  Поема «Полтава» відзначає в 2018 році свій 190 день народження. У своїй роботі над поемою А. С. Пушкін звертався до історичних джерел і наповнював її поетикою молдавської усної народної творчості.
v  Свій 185 день народження відзначить роман «Євгенія Гранде» О. де Бальзака. Сцени із життя людей в провінції, тяга до матеріального початку, що змагається з початком духовним – оповідаючи про сучасне йому суспільство, автор наполягає на його низинних страстях.
v  180 років виповнюється літературній  версії казки «Стійкий олов’яний солдатик», що належить перу Г. Х. Андерсена. Трагічна історія кохання маленького одноногого солдата до порцелянової лялечки-балерини стала  популярніою у всіх європейських країнах.
v  180 років «Пісні про царя Івана Васильовича, молодого опричника і удалого купця Калашникова» – історичній поемі, що представляє собою твір ранньої творчості М. Ю. Лермонтова.
v  У 2018 році виповнюється 180 років «Пригодам Олівера Твіста». Майстер авантюрно-пригодницьких романів Чарльз Діккенс розповідає про тяжкі випробування, які випадають маленькому безпритульному хлопчикові, що живе на вулицях Лондона.
v  У число книг-ювілярів 2018 року також входить оповідання «Золотий жук», який був написаний Едгаром По 175 років тому. Новела американського письменника визначається критиками як рання жанрова форма детективу. В ній розповідається про цілу серію пригод, які відбуваються з головним героєм на шляху пошуку скарбів, захованих за хитромудрим шифром.
v  Роману «Домбі і син» Чарльза Діккенса виповниться 170 років.  Малюючи яскраву і багатопланову картину повсякденного життя англійського буржуа, автор розкриває  її антигуманну сутність, підкреслює на неприродності укорінених поведінкових традицій.
v  Класичному роману про епоху наполеонівських часів «Ярмарок марнославства», що належить перу Вільяма Теккерея, виповнюється 170 років. У ньому автор вказує на негативні сторони соціального устрою Англії і звинувачує буржуазну верству в паразитичному способі життя.
v  170 років виповнюється роману Ф. М. Достоєвського «Білі ночі». Твір відноситься до жанру сентиментальних романів і оповідає про трагічну долю мрійника, що стикається з жорстокістю і несправедливістю суспільства.
v  Казці «Червоненька квіточка» С. Т. Аксакова виповнюється 160 років. Розповідь являє собою російську національну варіацію легенди про Красуню і Чудовисько, що зустрічається в усній народній творчості більшості європейських країн і навіть в деяких східних країнах. Сюжетну лінію історії було записано автором зі слів його ключниці Палажки.
v  Англійський історико-пригодницький роман Майн Ріда «Оцеола, вождь семінолів» вперше був надрукований 160 років тому. Твір описує події Другої Семінольской війни.
v  Повість про соціальну нерівність в любові «Ася» В. С. Тургенєва була опублікована 160 років тому. У творі розповідається про кохання молодого світського чоловіка і юної сільської дівчини. Повість побудована як спогади похилої поважної людини про часи своєї молодості.
v  160 років тому була надрукована книга «Дитячі роки Багрова-онука» С. Т. Аксакова. Твір являє собою другу частину автобіографічній трилогії автора. У повісті розповідається про дитинство і юність письменника, яке проходило на Південному Уралі.
v  Роман «Князь Срібний», що роповідає про часи опричнини, вперше був надрукований 155 років тому. У ньому О. К. Толстой описує пригоди благородного воєводи, іменованого усіма «князем Срібним». Повернувшись додому з Лівонської війни, воїн з подивом виявив, що в місті встановила свої порядки зграя вбивць і садистів, яка іменується опричниками.
v  150 років виповнюється пригодницькому  роману французького письменника Жуля Верна «Діти капітана Гранта». Твір складається з трьох частин. Головні герої подорожують навколо Землі, займаючись пошуками зниклого колись капітана Гранта.
v  Книга-ювіляр 2018 року – роман «Ідіот» Ф. М. Достоєвського. Йому виповнюється 150 років. У 2002 році книга була включена в список 100 кращих творів за версією «Норвезького книжкового клубу. Улюблений  твір самого В. М. Достоєвського, і, на думку М. М. Бахтіна, найбільш чітко виражає світогляд письменника в 60-ті роки століття.
v  Поема Н.А. Некрасова «Російські жінки» вперше побачила світ 145 років тому. Тонкий лірико-драматичний твір в романтичній формі роповідає про самозречення дружин декабристів, що відправляються в Сибір.
v  145 років повісті «Зачарований мандрівник» М.С.Лєскова. Твір входить в цикл легенд про російських праведників. Ідея твору виникла у автора під час подорожі до острова Валаам.
v  140 років «П’ятнадцятирічному капітану» Жуля Верна. Гостро пригодницький роман роповідає про мінливості долі, з якими стикаються пасажири китобійної шхуни-брига «Пілігрим».
v  Роман шотландського письменника Роберта Стівенсона «Острів скарбів" вперше був опублікований 140 років тому. Твір розповідає про пригоди юного хлопчика, в руки якого потрапляє карта Острова скарбів. 
v  До  числа книг-ювілярів 2018 року входить також і «Війна світів» Герберта Уеллса – роман зі 120-річною історією. Книга описує вторгнення на Землю марсіан і  є еталоном літературної роботи в жанрі фантастики.












Ювілеї письменників XVIII століття в 2018 р.

Антіох Дмитрович Кантемір — один з перших дипломатів, поетів, сатириків. 8 вересня йому минає 310 років від дня народження (1708). 

Михайло Матвійович Херасков – 09.10.2018 р. виповнюється 285 років – займався віршуванням, драматургією. Прославив Епоху Просвітництва в Росії. Закінчив період класицизму і перейшов до сентименталізму.

Гаврило Романович Державін (14.07.1743 р. — 275) – видатний державний і громадський діяч, письменник і поет.

Письменники-ювіляри 2018 р., що жили в XIX ст.

Володимир Костянтинович Істомін – 18.06.2018 р. – 170 років (нар. 1848 р.). Письменник і видавець журналу «Дитячий відпочинок», де друкувалися твори Л. Толстого, В. Забєліна.

Павло Іванович Мельников (Печерський) – дата народження – 6.11.1818 р., ювілей – 200 років. Брав участь в етнографічних експедиціях і залишив високохудожні белетристичні записки.

Іван Сергійович Тургенєв – 09.11.1818 р. – 200 років від дня народження — класик російської прози, створив неперевершені по майстерності літературні шедеври. Помер в 1883 р. 03.09. — 135 років від дня кончини.

Євген Михайлович Феоклистов (дата нар. – 26.04.1828 – 190 к.) – письменник-прозаїк, журналіст, що працював в «Современнике» Н. Некрасова.

Лев Миколайович Толстой — видатний прозаїк-реаліст, філософ, просвітитель — народився 09.09.1828 р. — 190-річчя. У 2018 році ювілей письменника і найпомітніших у його творчості творів:

155 років з дня створення «Війни і миру»;
165 років – «Анни Кареніної».
Микола Гаврилович Чернишевський (12.07.1828 – 190 років) — один з найбільших філософів-матеріалістів, письменник, енциклопедист, критик літератури, автор роману «Що робити?».

Максим Горький (Олексій Максимович Пєшков) входить до числа письменників-ювілярів 2018  року. Народився 28.03.1868 р. — 150-річчя. Писав оповідання («Стара Ізергіль», «Макар Чудра», ін,), а/б трилогію, романи («Життя Клима Самгіна», «Мати»), нариси і статті.

Надія Андріївна Дурова (псевдонім Олександр Андрійович Александров) — 28.09.2018 р. – 235 років (нар. 1783 р.). Учасниця Вітчизняної війни 1812 р. Автор мемуарів «Кавалерист-дівиця», високо оцінених А. С. Пушкіна.

Козьма Петрович Прутков – колективний псевдонім, під яким працювали О. Толстой, бр. Жемчужникови, автори сатиричних оповідань. День народження – 11.04.1803 р. В 2018 р. — 215 років.

Федір Іванович Тютчев – відомий поет-філософ, дипломат. Народився 05.12.1803 р. – 205 років.

Володимир Олександрович Соллогуб – чиновник, який писав прозу, вірші та п’єси для театру, творець сімейних мемуарів. Народився 20.08.1813 р. В 2018-м відзначається 205 років.

Микола Володимирович Станкевич (нар. 09.10.1813 р.) – 205 років. Організував гурток однодумців під власним ім’ям, куди входили видатні письменники, поети, критики.

Костянтин Михайлович Станюкович (30.03.1843 – 175 років) – писав захоплюючі розповіді про життя військових моряків.

Гліб Іванович Успенський (25.10.1843 р. – 175 к.) – письменник, тісно співпрацював з Л. М. Толстим.

Володимир Галактіонович Короленко (нар. 27.07.1853 р.) – 165 років. Відомий розповідями, журнальними статтями, публіцистикою.

Федір Сологуб (Ф. К. Тетерников) – поет-символіст, прозаїк, драматург, автор статей про літературу – народився 01.03.1863 – 155 років.

Олександр Серафимович (Попов) – 19.01.1863 – 155 к. – представник радянської епохи, автор знаменитої повісті про Громадянську війну «Залізний потік».

Валерій Якович Брюсов (нар. 13.12.1873 р. – 145 к.) – писав вірші і прозу. Стояв біля витоків символізму, був його лідером.

Арнольд Гессен (16.04.1878 – 140 років) – журналіст, дослідник творчості А. С. Пушкіна.

2018 рік: ювілеї письменників і поетів XX століття

150 років від дня народження — Семен Соломонович Юшкевич (1868 р.) – письменник-емігрант, який займався драматургією, представник «російсько-єврейської літератури».

140 – Михайло Петрович Арцибашев (05.11. 1878) – прозаїк і драматург, писав статті для журналів та сценарії для фільмів.

130 – Леонід Гроссман (24.01.1888) – відомий літературознавець, письменник, що створив книги про Пушкіна і Достоєвського в серії «ЖЗЛ».

130 – Михайло Осоргин (Ільїн) (19.10.1878) належить до письменників-емігрантів, писав прозу, есе, статті в журнали.

120 — Василь Іванович Лебедєв-Кумач (24.07.1898) серед письменників і поетів-ювілярів 2018 р. виділяється тим, що його вірші були покладені на музику. Він автор віршів «Священної війни» і пісень до радянських кінофільмів.

110 – Микола Миколайович Воробйов (Богаєвський, 21.11.1908) – літератор і художник, писав вірші про Донському козацтво.

110 – Борис Горбатов (1908) належить до плеяди радянських прозаїків, писав сценарії.

110 – Іван Єфремов (1908) – письменник-фантаст, захоплювався космосом.

110 – Віталій Закруткін (1908) – російський прозаїк, автор повісті «Матір людська».

110 – Микола Носов (1908) – класик дитячої прози, написав оповідання про Незнайку.

110 – Борис Польовий (Кампов, 17.03.1908) – прозаїк радянської епохи, написав «Повість про справжню людину».

100 – Борис Заходер (09.09 1918) – дитячий письменник, створював сценарії до фільмів, займався перекладами.

100/10 — Олександр Ісаєвич Солженіцин письменник — реаліст, дисидент, автор творів: «Один день Івана Денисовича», «Матрьонін двір», «Архіпелаг ГУЛАГ» та ін. Нобелівський лауреат (1970 р.). У 2018 році 11.12. виповнюється 100 років з дня народження (1918), а 03.09. — 10 років з дня смерті (2008 р.).

90 – Петро Лукич Проскурін (22.01.1928) – писав прозу, відомий як автор творів на моральну тематику, про взаємини людей один з одним.

90 – Борис Іванов (25.02.1928) – журналіст і письменник, входив у групу, учреждавшую Премію А. Білого.

90 – Валентин Пікуль (13.07.1928) – російський письменник, автор історичних романів.

90 – Чингіз Айтматов (12.12.1928) – киргизький та російський прозаїк, автор оповідань та романів про життя простих людей.

80 – Володимир Козаків (1938) – послідовник російського авангардизму (футуризм) в поезії.

80 — Володимир Висоцький (25.01.1938) — поет, музикант, актор, виконавець власних пісень. Серед письменників і поетів, чиї ювілеї відзначають в 2018 році, відрізняється тим, що крім поетичного шляху прославився як актор.

80 – Георгій Вайнер (10.02.1938) – один з братів знаменитого дуету, який створив кілька детективних романів, займався написанням сценаріїв до к/ф, журналістикою.

80 – Людмила Петрушевська (26.05.1938) займається літературою, драматургією, чудово співає.

80 – Венедикт Єрофєєв (24.10.1938) – поет, який прославився поемою «Москва-Петушки».

80 – Аркадій Хайт (25.12.1938) – російський сатирик, писав театральні п’єси та кіносценарії.

70 – Михайло Задорнов (21.07.1948) – видатний сатирик, гуморист, драматург сучасності, автор нарисів, подорожніх нотаток, гуморесок, п’єс.

Проміжні ювілейні дати

145 – Михайло Михайлович Пришвін (1873) – знаменитий російський прозаїк, етнограф, створив кілька творів для дітей («Комора сонця»), багато писав про природу Російської Півночі.

135 – Федір Гладков (1883) – радянський прозаїк, прихильник класичного соц. реалізму.

135 – Дем’ян Бідний (Придворов Юхим Олексійович, 13.04.1883) – радянський поет, революціонер, публіцист.

115 — Олександр Альфредович Бек (03.01.1903) – радянський письменник, який створив роман «Нове призначення».

115 – Тамара Габбе (1903) – прозаїк, перекладач, збирачка фольклору та ін. Багато писала для дітей.

105 – Сергій Михалков (13.03.1913) – дитячий поет, автор Гімну РФ.

105 – Віктор Сергійович Розов (21.08.1913) – відомий драматург радянського періоду, автор 20 п’єс і сценаріїв до фільмів («Летять журавлі»).

105 – Віктор Драгунський (01.12.1913) – класик дитячої літератури, автор «Денискиних оповідань».

95 – Григорій Бакланов (Фрідман) народився в 1923 р. – представник «лейтенантской прози», писав прозу і кіносценарії.

95 – Расул Гамзатов (08.09.1923) – знаменитий російський, дагестанський поет, публіцист і громадський діяч.

95/5 — Юрій Данилович Гончаров (1923-2013) — письменник, що увійшов у літературу як автор військової прози.
55 – Олексій Варламов (23.06.1963) – пише прозу та публіцистику, досліджує історію літератури Росії XX ст.

Зарубіжні письменники-ювіляри 2018 року

230 – Лорд Джордж Гордон Байрон (22.01.1788) – англійський поет-романтик, який прославився в Європі «похмурим егоїзмом». Натхненник А. С. Пушкіна, який перші твори писав у романтичному дусі.

200/170 – Емілі Бронте (30.07.1818) – поетеса і письменниця з Туманного Альбіону, представниця знаменитого літературного роду Бронте, прославилася завдяки роману «Грозовий перевал». Померла в 30 років 19.12.1848 р.

190 – Жюль Верн (08.02.1828) – мандрівник, мореплавець, французький письменник, творець класичних пригодницьких романів («Діти капітана Гранта»).

170 – Ганс Гофман (27.07.1848) – письменник, поет, педагог з Німеччини, автор багатьох новел, романів («Крихітка Цахес»), володів широким колом інтересів.

120 – Еріх Марія Ремарк (22.06.1898) – німецький прозаїк XX ст., автор роману «На Західному фронті без змін», який вважається кращим серед творів письменників «втраченого покоління».

235 – Стендаль (23.01.1783) – знаменитий французький прозаїк, автор кількох психологічних романів («Червоне і чорне»), займався белетристикою, писав книги про архітектуру Італії.

215 – Проспер Меріме (28.09.1803) – француз, писав прозу і перекладав, у тому числі і з російської мови, був майстром новели («де Маттео Фальконе»), цікавився історією.

195 – Моріс Санд (30.06.1823) – син відомої французької письменниці Аврори Дюдеван (Жорж Санд), поет, живописець.

175 – Генрі Джеймс (15.04.1843) – американський прозаїк, більшу частину життя жив у Британії, автор 20 романів, 112 оповідань, 12 п’єс.

135 – Франц Кафка (03.07.1883) – видатний німецький письменник австро-угорського походження, широко відомий у всьому світі завдяки незвичайним творам насиченим страхом, абсурдом, викликають у читача почуття тривоги.
  
115 – Джордж Оруелл (25.06.1903) – британець, письменник, публіцист, творець культових антиутопічних романів («1984»). Автор терміну «холодна війна».








Немає коментарів:

Дописати коментар