неділю, 25 грудня 2016 р.

Літературна вікторина для старшокласників

Літературна вікторина для старшокласників
Друже, Ти любиш читати? Ось я, наприклад, обожнюю! Поринати щоразу в новий світ, дізнаватися щось цікавеньке про своїх улюблених письменників... Позмагаємося в літературній обізнаності? Я якраз підготувала запитання для вікторини!

      1.Назва якої повісті І. Я. Франка складається з назви міста і дієслова, що означає емоційний стан людини? (“Борислав сміється”)
    2.Який вислів з роману “Майстер і Маргарита” М. А. Булгакова став крилатим? (“Рукописи не горять”)
3.Назвіть поему Т. Г. Шевченка, присвячену М. Щепкіну. (“Неофіти”)
4.Який твір великого російського поета має назву міста, в якому народився Іван Петрович Котляревський? (Поема О. С. Пушкіна “Полтава”)
 5.У якій повісті Марка Вовчка головний герой – історична особа? (“Кармелюк” – ватажок селянського повстання на Поділлі у 1813-1835 роках)
 6.У яких творах Іван Семенович Нечуй-Левицький описав місця понад річками Россю та Роставицею? (У повістях “Микола Джеря”, “Кайдашева сім’я”)
7. Назва твору А. Головка, що складається лише з імені головного героя. (“Пилипко”)
8. Казка Г. Х. Андерсена, в назві якої згадується метал. (“Олов’яний солдатик”)
9. У назві якого твору О. Дюма зустрічається цифра “три”? (“Три мушкетери”)
10. Назвіть твір художньої літератури та його автора, до назви якого входив би такий розділовий знак як дефіс? (Наприклад: “Гуси-лебеді летять” М. Стельмаха)
11. У назвах яких творів Лесі Українки є слово “казка”? (“Давня казка”, “Осіння казка”, “Казка про Велета”)

    12. Що означає назва книги Джованні Боккаччо «Декамерон»?(Грецькою –« Десятидення»
   13. Літературний псевдонім американського письменника Семюеля            Клеменса.(Марк Твен)
  14. Від імені якого письменника утворився термін «садизм»?(Маркіз де Сад)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  15.  У цьому романі юнак зберігає свою молодість, а його портрет старіє. Як називається твір?(Роман «Портрет Доріана Грея» - Оскар Уальд)
  16. Кому був присвячений цикл «Стихи о прекрасной даме» Олександра Блока?

17. Рукопис «Рубайят» Омара Хайяма був втрачений внаслідок величезної катастрофи, що відбулася у 1912 році. Що це була за подія?(Рукопис потонув разом з титаніком).
18. У 80-х роках ХХ століття в італійських університетах різко збільшилася кількість студентів, що хотіли вивчати історію середніх віків. Виявилося, що причиною цього стала книга. Яка?(Умберто Єко « Ім`я Троянди»)
.



Немає коментарів:

Дописати коментар